Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska w swych tajnikach łączy wpływy śródziemnomorskie i arabskie, niektórzy nawet nazywają ją „kolebką arabskiej sztuki kulinarnej”. Można spotkać tu zarówno takie charakterystyczne składniki, jak: oliwki, świeże warzywa (bakłażany, pomidory, cukinie), cytrusy, oliwę z oliwek, jak i potrawy królujące na stołach w wielu innych afrykańskich państwach, np. kuskus, tadżin, czy harirę.

Marokańskie potrawy są niezwykle aromatyczne, a to zasługa mieszanki przypraw, jakie Marokańczycy dodają do swoich dań, należy wymienić tu przede wszystkim: kminek, cynamon, kolendrę, kardamon, szafran, miętę, sezam i paprykę. W kuchni marokańskiej dominują potrawy mięsne (baza to mięso wołowe, drobiowe i jagnięce) oraz rybne, choć zdarzają się też dania typowo warzywne.

Główny posiłek w Maroku rozpoczyna się zestawem sałatek przyrządzonych ze świeżych pomidorów, czosnku i zielonej papryki, które pełnią rolę przystawek. Następnie na stół trafiają dania mięsne. Mogą to być mięsa lub ryby pieczone na grillu podawane z kaszą kuskus i chlebem lub inne specjały marokańskiej kuchni, jak np. tadżin (nazwa wzięła się od naczynia, w którym potrawa jest przygotowywana) – duszone mięso z warzywami. Istnieje kilka rodzajów tadżinów (w zależności z jakiego mięsa są przyrządzane): jagnięce, drobiowe, wołowe, rybne i wegetariańskie (przygotowywane głównie z myślą o europejskich turystach). Inną potrawą charakterystyczną dla Maroka jest harira – zupa, której podstawowymi składnikami są warzywa, mięso, ciecierzyca (dodawana do wielu potraw marokańskich) oraz przyprawy. Warto wspomnieć też o briwats, czyli pierożkach nadziewanych najróżniejszym farszem.

Desery? Marokańczycy to prawdziwi smakosze. Słodkości, które cieszą tu podniebienia, przygotowywane są głównie na bazie bakalii, orzechów, świeżych owoców oraz słodkich syropów. Kaab el ghzal (rogi gazeli) – jedna z najpopularniejszych smakołykowych przekąsek, to rurki (lub rogaliki) nadziewane masą migdałową i posypane aromatycznym cynamonem (bądź polane lukrem).

Słodkie desery popija się herbatą miętową lub kawą. Najpopularniejszym marokańskim napojem jest atai – jego parzenie i picie to prawdziwy rytuał, który jednoczy znajomych oraz rodzinę.